Gratis verzending op alle bestellingen boven de €50,-

Pre-loved kleding online shoppen kent veel voordelen. Door te kiezen voor tweedehands en vintage items draag je bij aan een duurzame wereld.

Pre-loved is veelal uniek omdat het in tegenstelling tot fast fashion authentieker is. Van een bepaald kledingstuk of accessoire zijn er nog maar één of enkele te vinden. Bovendien biedt het nieuwe styling mogelijkheden omdat het niet seizoensgebonden of trendgevoelig is. Iets waar hedendaagse modeketens op inspelen.

vintage kleding verkopen winkel

Wanneer is iets Pre-loved, tweedehands en/of vintage?

Veel webshops en winkels hanteren liever de term vintage. Hoewel het niet vintage hoeft te zijn, klinkt het hipper en minder stoffig dan tweedehands. Door de jaren heen is de definitie van vintage ook aangepast. Anno nu is vintage een chique woord voor tweedehands. 

Daarnaast ontdek je zoekend op vintage webshops veel pinup kleding. Dit is een retro stijl waarbij je moet denken aan polka dots, pencil jurken & rokken en waar stijliconen als Marilyn Monroe en Dita van Teese bekendheid mee hebben gekregen. Dergelijke kleding en items zijn lang niet altijd écht vintage, maar zijn afkomstig van merken die inspelen op de vintage niche.

Pre-loved is de allesomvattende term voor kleding en accessoires die een vorige eigenaar of eigenaresse hebbengehad. Bij Rehaves gebruiken wij het liefst het woord “pre-loved”.

vintage kleding

Fast fashion en slow fashion.  

Pre-loved kleding is hot en trending. Dat is niet alleen leuk voor verkopers van pre-loved items, maar ook voor het milieu. De kledingindustrie behoort al tijden tot één van de meest vervuilende industrieën op aarde en verandering gaat langzaam en moeizaam. Het overgrote deel van de kledingindustrie produceert fast fashion.

it zijn artikelen van relatief lage kwaliteit die een korte levensloop hebben. Als consument moet je sneller “nieuwe” kleding halen. Dit is een vicieuze cirkel en tevens het verdienmodel. Daarnaast worden deze artikelen vervaardigd door mensen die veelal werken in slechte omstandigheden. Dit, om zoveel mogelijk kosten te drukken.

Bij slow fashion staat de productie en kwaliteit van het product voorop. Er wordt niet tot amper gebruik gemaakt van synthetische stoffen, maar juist van organische stoffen en/of gerecyclede materialen die langdurig meegaan. Slow Fashion komt neer op ethisch verantwoord kleding shoppen. Dat wil zeggen; eerlijke lonen en goede arbeidsomstandigheden. Slow fashion is niet seizoensgebonden en biedt veelal basics aan waaronder de “little black dress”.

Vintage kleding kopen, de oplossing

Door te kiezen voor tweedehands en vintage artikelen recycle je bestaande kleding. Er wordt zoveel kleding weggegooid dat de verwachting rond 2030 is dat 134 miljoen ton aan textiel per jaar wordt weggegooid. Dat is een duizelingwekkend getal en bovendien niet nodig!

Steeds meer mensen raken zich bewust van de verspilling en milieugevolgen waardoor er langzaam een verandering plaatsvindt in het consumeergedrag. Hoewel de meningen over kringlopen verdeeld zijn, neemt het kopen en verkopen van tweedehands kleding online toe. Tegenwoordig is het niet meer vies, maar juist leuk en hip. 

Platformen als Vinted en Vestiaire Collective zien hun publiek groeien en pre-loved items zijn nog nooit zo trending geweest. De verwachting is dan ook dat dit een blijvende trend is. Ook kringloop bezoekers groeien, het nadeel hieraan is dat een kringloop online niet tot amper actief is.

tweedehands winkel online

Rehaves, jouw pre-loved boutique

Als gevolg van de exponentiële groei in pre-loved items, zie je vaak door de bomen het bos niet meer.  Duizenden tweedehands truien, vintage jurken, rokken en tops kunnen je hoofd doen laten tollen. Niet alleen op de online platformen, maar ook bij kilo sales. Bovendien is het nog maar de vraag of je waar krijgt voor je geld. Dit risico kan je doen twijfelen om een aankoop te doen. En laten we eerlijk zijn: die muffe geur in de doorsnee kringloop, daar wordt lang niet iedereen blij van!

Curator van toffe items

Daarom fungeert Rehaves als “curator” binnen de pre-loved wereld. Ieder item wordt zorgvuldig gecheckt en geselecteerd op conditie, kwaliteit en pasvorm. Items zijn gewassen of grondig gereinigd. De door Rehaves gevalideerde staat van een artikel, kun je lezen bij ieder product. Hierdoor kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan. Bij Rehaves vind je een mix van echte vintage kleding en tweedehands. High fashion artikelen zijn te vinden onder het kopje “boutique”.

Bronnen:
– BBC